Συνοπτικός οδηγός όλων των κινουμένων σχεδίων της Πρώτης Γενιάς των Transformers

Αγαπητοί φίλοι και φίλες desperate times call for desperate measures που λένε και στον Τύρναβο της Θεσσαλίας! Mε τον ερχομό της πανδημίας του Covid-19, αναγκαζόμαστε να μείνουμε στα σπίτια μας για να εμποδίσουμε τη μετάδοση αυτού του ανοσιουργήματος. Για να δούμε λοιπόν τι επιλογές έχουμε να δούμε από τα αγαπημένα μας Transformers σε κινούμενα σχέδια. Δυστυχώς σχεδόν τίποτα δεν υπάρχει διαθέσιμο τσάμπα και θα αποφύγουμε την δημοσίευση links σε μη νόμιμα sites αλλά είμαστε σίγουροι ότι μπορείτε να τα βρείτε 🙂

Transformes G1

Η G1 είναι φυσικά τo άγιο δισκοπότηρο των Transformers, η σειρά η οποία τα ξεκίνησε όλα και η οποία μνημονεύεται ως τις μέρες μας. Ξεκίνησε το 1984 στην Αμερική αφότου άρθηκε η απαγόρευση για τη δημιουργία κινουμένων σχεδίων βασισμένων σε παιχνίδια. Ξεκίνησε με ένα πιλότο τριών επεισοδίων ο οποίος συμπληρώθηκε με άλλα δεκατρία επεισόδια, μια δεύτερη σεζόν, μια ταινία, μια τρίτη σεζόν και μια πετσοκομμένη τέταρτη με τρία μόνο επεισόδια. Στην Ελλάδα η σειρά προβλήθηκε από το MEGA Channel μεταγλωτισμένη στα ελληνικά και κέρδισε με τη πρώτη τον νεανικό πληθυσμό. Στον μεταφραστή της σειράς και στο κανάλι απονεμήθηκε το βραβείο ακριβής απόδοσης από τα Αγγλικά στα Ελληνικά, βραβείο που το κέρδισαν με την αξία τους λανσάροντας καινοτόμες ονομασίες όπως ο Φοβερός Ωμέγα κ.α. Τα επεισόδια ευτυχώς, χάρη στη προσπάθεια κάποιων ηρώων, σώζονται και υπάρχουν διαθέσιμα στα ελληνικά πλην ενός και μπορεί κάποιος να τα βρει σχετικά εύκολα αν ψάξει 🙂

Πρώτη σεζόν

Η πρώτη σεζόν της Generation 1 έπαιξε στην Αμερική το 1984 και περιείχε 13 επεισόδια καθώς και τα 3 αρχικά του πιλότου.

Δεύτερη σεζόν

Το 1985 προβλήθηκε η δεύτερη σεζόν που περιείχε 49 επεισόδια και τελείωσε το 1986. Σε σχέση με τη πρώτη είχε καλύτερη κίνηση και ήταν γενικά πολύ πιο προσεγμένη. Επίσης έχει την καλύτερη μουσική εισαγωγής που θα μπορούσαν ποτέ να έχουν τα Transformers.

Transformers The Movie 1986

Το 1986 μετά το τέλος της δεύτερης σεζόν προβλήθηκε η ταινία των Transformers με αποκλειστικό σκοπό να πουλήσει όσο πιο εντυπωσιακά γινόταν τα νέα παιχνίδια που θα αντικαταστούσαν τα παλιά. Τεράστια συμμετοχή στη ταινία ο Orson Wells που έκανε τη φωνή του σκληρότερου καριόλη όλου του σύμπαντος, Unicron. Η νέα τάξη πραγμάτων στα Transformers έφερε την απόσυρση αρκετών αγαπημένων ηρώων που είτε φάγανε ολικό makeover όπως ο Megatron που έγινε Galvatron είτε σφαγιάστηκαν σαν το σκυλί στο αμπέλι με πρώτο και καλύτερο τον Ανδρέα Παπανδρέου των Autobots, Optimus Prime για να τον αντικαταστήσουν lame δελφίνοι βύσματα όπως ο Hot Rod και ο Ultra Magnus. Βραβείο σκατοψυχιάς απονεμήθηκε σε αυτούς που σκέφτηκαν την εξόντωση του Prime και οδήγησαν ορδές παιδιών να βγαίνουν χεσμένα στο κλάμα πριν καν φτάσει στα μισά της η ταινία.

Εισαγωγή και τίτλοι τέλους τρίτης σεζόν

Μετά το μακελειό της ταινίας ακολούθησαν 30 επεισόδια με τους νέους χαρακτήρες και φυσικά μετά από λαϊκή απαίτηση ο Optimus Prime επανήρθε στο τέλος της σεζόν και η κανονικότητα επέστρεψε στον Κύβερτρον.

Εισαγωγή και τίτλοι τέλους τέταρτης σεζόν

Δυστυχώς όταν σκοτώνεις τον πρωταγωνιστή σου χωρίς πλάνο μόνο και μόνο για να πουλήσεις νέα παιχνίδια αυτό θα σου γυρίσει μπούμερανγκ. Φυσικά υπήρξαν ουσιαστικότεροι λόγοι που οδήγησαν στην παρακμή της σειράς παιχνιδιών και κατ’ επέκταση και στα κινούμενα σχέδια. Έτσι η τέταρτη σεζόν ξεκίνησε για πέντε επεισόδια κατέληξε με τρία και έληξε τόσο άδοξα όσο η καριέρα του Στέφανου Αθανασιάδη. Ο άνθρωπος που κλήθηκε να βγάλει εις πέρας την αποστολή o David Wise (ο οποίος συγχωρέθηκε και πρόσφατα) είχε πελαγώσει από τον όγκο χαρακτήρων που έπρεπε να χωρέσει στα τρία αυτά επεισόδια. Η τέταρτη σεζόν που προβλήθηκε το 1987 θα είναι και η τελευταία της πρώτης γενιάς των Transformers. Θα ακολουθήσουν διάφορες επανεκδόσεις της πρώτης γενιάς αλλά χωρίς να προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο, πολλές φορές και με κάκιστη κοπτοραπτική των επεισοδίων αλλά δεν θα υπάρξει κάποιο καινούριο υλικό για πολύ καιρό.

Η Δύση της Αμερικής, η ανατολή της Ιαπωνίας και οι Transformers Headmasters

Η Takara στο τέλος της τρίτης σεζόν των Transformers σήκωσε το μπαϊράκι της και αποφάσισε να συνεχίσει στην Ιαπωνία την δικιά της σειρά. Έτσι αγνόησε την τέταρτη σεζόν και αντίθετα συνέχισε με τις δικές της σειρές.

Transformers: The Headmasters

Πρώτα ήρθαν οι Transformers: The Headmasters με 35 επεισόδια από το 1987 μέχρι το 1988. Η Γιαπωνέζικη κουλτούρα είχε διαφορετική επίδραση σε αρκετά πράγματα όπως το characterisation αλλά σίγουρα αυτό δεν άλλαξε και πολύ το πως ήταν η σειρά ενώ δεν είδαμε και καινούριους χαρακτήρες. Φυσικά η μετατροπή των αγγλικών λέξεων στα γιαπωνέζικα έφερνε αρκετά μειδιάματα όπως το Head On! όταν ενωνόντουσαν με τους Headmasters οι οποίοι στο τραγούδι και όχι μόνο προφερόντουσαν XENTO MA ZOYTA.

Transformers: Super-God Masterforce

To 1988 η Τακάρα έκανε το βήμα παραπέρα για να εισάγει τους νέους χαρακτήρες παιχνίδια με τη σειρά Super-God Masterforce. Εδώ βλέπουμε για πρώτη φορά αγαπημένα παιχνίδια του ελληνικού κοινού όπως ο Powermaster Optimus Prime, o Overlord, ο Dreadwing και ο Darkwing. To κακό είναι βέβαια ότι δίνεται αρκετό focus στους ανθρώπους έτσι ώστε να δικαιολογηθούν και οι Pretenders και η σειρά καταντάει κάπου ανθρωποκεντρική και όχι ρομποτοκεντρική ενώ η επίδραση της γιαπωνέζικης κουλτούρας είναι πολύ πιο έντονη. H Super-God Masterforce έχει 42 επεισόδια και προβλήθηκε από το 1988 ως το 1989.

Transformers: Victory

Σωτήριο έτος 1989 βγαίνει το Transformers: Victory με 38 επεισόδια και φυσικά νέους χαρακτήρες. Αυτή τη φορά η ιστορία επικεντρώνεται στον Star Saber o οποίος προσπαθεί να προστατεύσει την Γη από τον Deszaras τον νέο αυτοκράτορα των Destrons. Τα περισσότερα Cybertrons είναι πλέον Brainmasters δηλαδή ένα μικρότερο ρομποτάκι μπαίνει μέσω του στήθους στη καμπίνα του κεφαλιού και το μεγαλύτερο ρομπότ αποκτάει πρόσωπο στην κενωνία. Οι Destrons αναθέτουν στον Λάκη Γαβαλά το σχεδιασμό των νέων ρομπότ και παρουσιάζουν σε ένα εκπληκτικό γκαλά τη νέα σειρά Breast Force όπου βυζιά και δύναμη πυρός γίνονται ένα. Οι Γιαπωνέζοι πλέον έχουν ξεφύγει τελείως και από ωμή Αμερικανιά τα Transformers γίνονται η παιδική χαρά του μάνγκα προκαλώντας επιληψία σε συνδυασμό με άκρατη αιμορραγία από τα μάτια σε όποιον προσπαθήσει να δει τη σειρά και δεν είναι Ιάπωνας.

Transformers: Zone

Έχοντας προσπαθήσει να αλλάξει με κάθε τρόπο τα Transformers η Τακάρα χτυπάει για τελευταία φορά με το Transformers: Zone το οποίο περιορίζεται σε ένα εικοσάλεπτο επεισόδιο γιατί τα παιχνίδια πάνε άπατα στην Ιαπωνία. Micromasters, Micro bases, Dai Atlas, Violenjinger και ένα ποτ πουρί από Decepticon Generals εμφανίζονται για τελευταία φορά στο κύκνειο άσμα της Generation 1.

Επίλογος

Πέντε χρόνια άντεξε η πρώτη γενιά των Transformers σε μια αδυσώπητη μάχη πωλήσεων παιχνιδιών και τηλεπρομόσιον. Παρ’ όλα αυτά άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της προσφέροντας διασκεδαστικά επεισόδια με ποιοτικό ανιμέσιον και τρομερές στιγμές δράσεις αλλά και συγκινήσεις ενώ μέχρι και ο τεράστιος Orson Wells δάνεισε την φωνή του στον Unicron. Η Τακάρα προσπάθησε να συνεχίσει τη σειρά αλλά στο τέλος και αυτή δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις χαμηλές πωλήσεις παιχνιδιών και να προσφέρει κάτι νέο. Όμως αυτά είναι τα παιδικά που δημιούργησαν την πρώτη γενιά των ανθρώπων που αγάπησαν αυτά τα νοήμονα ρομπότ και ταυτίστηκαν είτε με τους καλούς είτε με τους κακούς. Αν σας έλειψαν και δεν έχετε τι να κάνετε σπίτι ίσως τώρα να είναι η κατάλληλη στιγμή να τα ξαναθυμηθείτε!

αφιερωμα