[ΑΦΙΕΡΩΜΑ] Pretenders – Μέρος 1

Καλώς ήρθατε φίλοι και φίλες σε ένα ακόμα αφιέρωμα από το TF Galaxy στις αγαπημένες φιγούρες μας, τα Transformers. Αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με μια “παρεξηγημένη” σειρά παιχνιδιών τους Pretenders. Οι Pretenders για να το πούμε απλά ήταν Transformers τα οποία κρυβόντουσαν σε ένα εξωτερικό, συνήθως ανθρωποειδές, κέλυφος. Κάτι δηλαδή σαν το Kinder έκπληξη που είχε μέσα Τρανσφόρμερ αλλά αντί για σοκολατένιο αυτό που τρωγόταν και άνοιγε στη μέση είχε ένα τέρας ή άνθρωπο με πανοπλία. Επειδή μάλλον σας μπερδέψαμε περισσότερο ιδού ο Decepticon Pretender Finback.

Τα παιχνίδια που αναφέρουμε κυκλοφόρησαν μεταξύ 1988 και 1990 και ήταν από τα τελευταία της G1 πριν η Hasbro αποφασίσει να πετσοκόψει τη σειρά. Pretenders υπάρχουν σε διάφορες υποκατηγορίες όπως Beast, Mega, Ultra κλπ αλλά στο πρώτο μέρος θα ασχοληθούμε με τους βασικούς Pretenders και θα πιάσουμε τους υπόλοιπους στα επόμενα μέρη του αφιερώματος.

Basic Pretenders (1988-1989)

Ξεκινάμε με τις κύριες φιγούρες οι οποίες είναι και οι πρώτες που κυκλοφόρησαν σε δύο κύματα και είναι δώδεκα τον αριθμό. Όπως είπαμε και πριν κάθε φιγούρα είχε ένα εξωτερικό κέλυφος / εξωσκελετό, ανθρώπου για τους Autobots και τέρατος για τους Decepticons το οποίο φέρει πανοπλία και όπλο και το οποίο άνοιγε στη μέση για να φανερώσει τον Pretender. Το κέλυφος δεν έχει κάποια άρθρωση πέρα από τα χέρια που μπορούσαν να κάνουν μια πλήρη περιστροφή ενώ o Pretender είχε αρκετά καλή άρθρωση για την εποχή του. Σε όχημα μορφή η μεταμόρφωση ήταν απλοϊκή και πάνω κάτω η ίδια για όλες τις φιγούρες είτε Autobots είτε Decepticons. Κυκλοφόρησαν 3 Autobots και 3 Decepticons για κάθε κύμα και από τις τρεις φιγούρες η μία είχε σχέση με τον αέρα, η άλλη με τη θάλασσα και η τρίτη με τη γη. Ενώ το πρώτο κύμα κυκλοφόρησε χωρίς προβλήματα το δεύτερο καθυστέρησε με αποτέλεσμα οι κατάλογοι να κυκλοφορούν χωρίς να υπάρχουν φωτογραφίες των παιχνιδιών παρά μόνο placeholders ενώ και οι φιγούρες είχαν διάφορα προβλήματα ποιότητας όπως πχ το ότι οι κλειδώσεις από τα ρομπότ δεν τερμάτιζαν όπως θα έπρεπε.

Decepticons (1ο κύμα)

O Bomb-Burst είναι ο πολεμιστής του αέρα και μεταμορφώνεται σε ένα κυβερτρονιανό τζετ που φοράει τουρμπίνες VTOL (μη μας ρωτήσετε τι είναι αυτό ό,τι γράφει το μάνουαλ 🙂 ) και χρησιμοποιεί τα όπλα του ως φτερά του τζετ. Σε ρομπότ μορφή έχει τη κλασική αδύνατη σωματοδομή ενός ρομπότ Pretender ενώ φυσικά μπορεί να κρατήσει τα όπλα του. O εξωσκελετός του είναι μια ανθρωποειδής νυχτερίδα με πανοπλία ενώ τα δυο του όπλα ενώνονται και σχηματίζουν ένα όπλο διάβρωσης.

Ο Skullgrin σε όχημα μορφή μεταμορφώνεται σε τανκ με τέσσερα κανόνια εκ των οποίων τα δύο από τα όπλα του που κουμπώνουν στα πλάγια. Σε ρομπότ μορφή δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να επιδείξει ενώ για εξωσκελετό έχει ένα δαίμονα με ένα τεράστιο άσπρο κρανίο. Έχει ζώνη και κρατάει σπαθί καθώς και την ενωμένη μορφή των δύο όπλων.

Ο Submarauder είναι ο πολεμιστής του νερού και μεταμορφώνεται σε κυβερτρονιανό υποβρύχιο που φοράει το όπλο του σαν προωθητήρα στο πίσω μέρος. Σε ρομπότ μορφή είναι αρκετά αδιάφορος χωρίς καμία λεπτομέρεια. Το εξωτερικό κέλυφος φέρνει σε κάποιο πλάσμα της θάλασσας με βράγχια και πτερύγιο, φυσικά φοράει πανοπλία ενώ έχει σπαθί, ασπίδα και φυσικά το όπλο τορπίλης που κρατάει και το μικρό ρομπότ.

Autobots (1o κύμα)

Ο Cloudburst είναι ο αντίπαλος του Bomb-Burst στον αέρα. Μεταμορφώνεται σε διαστρικό σκάφος ενώ είναι οπλισμένος με πιστόλι λέηζερ κεραυνού. Το εξωτερικό κέλυφος είναι ενός ανθρώπου σε φουλ πανοπλία με κράνος που κρατάει το πιστόλι καθώς και μαστίγιο κεραυνού.

Ο Landmine,ο πολεμιστής της γης, μεταμορφώνεται σε ένα κυβερτρονιανό όχημα παντός εδάφους. Η ρομπότ μορφή του είναι τυπική για Pretender ενώ χρησιμοποιεί ένα τυφέκιο εκρήξεων (ντρέπομαι πως μετέφρασα το Blaster riffle πραγματικά). Το εξωτερικό του κέλυφος είναι και αυτό ενός ανθρώπου με φουλ πανοπλία ενώ πέρα από το τυφέκιο έχει και ένα σπαθί!

Ο Waverider μεταμορφώνεται και αυτός σε υποβρύχιο για να αντιμετωπίσει τον Submarauder ενώ είναι πιο ετοιμοπόλεμος καθώς αυτός φέρει τη λόγχη ενέργειας του να κοιτάει μπροστά και όχι πίσω. Το ρομπότ δεν έχει κάτι το αξιόλογο πέρα από την καλή για την εποχή άρθρωση ενώ το κέλυφος είναι και αυτό ανθρώπου με πανοπλία που κρατάει το όπλο του καθώς και ένα θερμικό τσεκούρι.

Decepticons (2ο κύμα)

O Bugly (Ugly bug όπερ άσχημο έντομο) είναι ο Decepticon πολεμιστής του αέρα που μεταμορφώνεται σε hoverjet και φοράει δύο όπλα εκρήξεων. Ο εξωσκελετός του είναι ένα μαύρο έντομο με μωβ πανοπλία και το δεξί του χέρι είναι δαγκάνα.

Ο Iganus μεταμορφώνεται σε μια αναγνωριστική μοτοσυκλέτα. Οι ρόδες της μοτοσυκλέτας δεν γυρνάνε αλλά είναι ένα απογοητευτικά ενιαίο κομμάτι. Το όπλο Τυφώνων τοποθετείται στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας. Σε ρομπότ μορφή είναι αρκετά αδιάφορος. Ο εξωσκελετός του έχει τη μορφή δίποδης ιγκουάνας με πανοπλία. Η ουρά του κουνιέται ενώ κρατάει το όπλο του ρομπότ καθώς και τη βάση με τις ρόδες της μοτοσυκλέτας ως κάποιου είδους αδιάφορο όπλο.

Ο Finback μεταμορφώνεται σε θαλάσσιο hovercraft και φοράει και αυτός το ειδικό όπλο του ως προωθητήρα. Η ρομπότ μορφή του είναι από τις πιο όμορφες σχεδιαστικά ενώ το εξωτερικό κέλυφος μοιάζει σαν διασταύρωση ψαριού με γιαπωνέζο κλαρινογαμπρό ενώ το αριστερό του χέρι μοιάζει με πτερύγιο αλλά μπορεί να κρατήσει το όπλο του ενώ το δεξί του το ψαροντούφεκο που τρυπάει πανοπλίες.

Autobots (2ο κύμα)

Ο Sky High σε όχημα μορφή μεταμορφώνεται σε κυβερτρονιανό ελικόπτερο. Οι έλικες περιστρέφονται αλλά όχι ελεύθερα. Σε ρομπότ μορφή κρατάει το όπλο του και φοράει τις λεπίδες στη πλάτη του. Ο εξωσκελετός του είναι ο κλασικός πολεμιστής με πανοπλία η οποία στο στέρνο θυμίζει το κεφάλι ενός πτηνού. Κρατάει το όπλο του καθώς και τις περιστρεφόμενες λεπίδες του ελικοπτέρου.

Ο Groundbreaker είναι το αντίπαλο δέος του Iganus. Σε όχημα μορφή γίνεται ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο με ένα τεράστιο σποιλερ πίσω που χρησιμοποιείται και ως τόξο. Ο εξωσκελετός του είναι και αυτός ενός πολεμιστή με πανοπλία που το στέρνο του θυμίζει κάτι μεταξύ αρκούδας και λιονταριού.

Τελευταίος αλλά όχι καταϊδρωμένος έρχεται ο Splashdown ο οποίος μεταμορφώνεται σε κάποιου είδους hovercraft και φυσικά όπως κάθε hovercraft που σέβεται τον εαυτό του φοράει το όπλο του στο πάνω μέρος του σκάφους. Σε ρομπότ μορφή έχει τη κλασική σιλουέτα Pretender. Ο εξωσκελετός του είναι προφανέστατα και αυτού ενός πολεμιστή με πανοπλία μόνο που αυτή τη φορά είναι σαν να έχει φορέσει το κεφάλι του Submarauder.

Επίλογος

Η Hasbro προσπαθούσε να αναζωογονήσει τα Transformers σε μια περίοδο όπου στα παιδικά παιχνίδια ο ανταγωνισμός ήταν ανελέητος και έψαχνε να βρει καινούριες πρωτότυπες ιδέες ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού αμείωτο. Οι Pretenders συνδύαζαν τα Transformers με τα διάφορα action figures που κυκλοφορούσαν. Βέβαια αυτό είχε και τα μειονεκτήματα του καθώς οι εξωσκελετοί δεν είχαν κάποια κίνηση πέρα από τα χέρια τους και οι Pretenders ήταν πάνω κάτω ίδιοι σε ρομπότ μορφή ενώ οι μεταμορφώσεις τους δεν ήταν τόσο εντυπωσιακές όσο τα προηγούμενα χρόνια. Μεταγενέστερα δεν υπήρξε κάποια προσπάθεια από τη Hasbro να επαναφερθούν στο προσκήνιο πέρα από τους Prime Masters αλλά αυτοί ήταν το 1/10 σε μέγεθος των πρωταρχικών φιγούρων.

BOX ART

Πληροφορίες και φωτογραφίες

  1. ΤF Wiki που έχει τα πάντα για τα Transformers
  2. Botch the crab o ήρωας που έχει σκανάρει σχεδόν τα πάντα από G1
  3. Transformerland από το οποίο πήραμε μέρος των φωτογραφιών για τα παιχνίδια

Aν έχουμε δημοσιεύσει κάτι χωρίς την έγκριση σας παρακαλούμε ενημερώστε μας για να το κατεβάσουμε και ζητούμε συγγνώμη προκαταβολικά για αυτό. 
If we have published something that we shouldn’t please inform us and we will remove it as soon as possible. We are sorry for that.

autobotsdecepticonsg1pretendersαφιερωμα